Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Încălzește-ți întreaga casă sau doar câteva camere cu ajutorul unui șemineu

Pentru a înțelege mai bine cum putem asigura încălzirea întregii case printr-o singură sursă de căldură, trebuie să explorăm cele două opțiuni de încălzire disponibile. Sistemele de încălzire pentru întreaga locuință pot fi împărțite în două categorii principale și extinse - Sistem de incalzire pe APA (semineele tip centrala sau termosemineele) si Sistem de distributie a aerului prin tubulatura cu AER CALD.

Încălzește-ți întreaga casă sau doar câteva camere cu ajutorul unui șemineu

Asadar, haide sa vedem ce variante de incalzire ne ofera ambele sisteme si in ce situatii e potrivit fiecare dintre ele.

 

A. Sistem de incalzire prin intermediul apei

Principiul in cazul acestui sistem este foarte simplu: incalzim cateva camere sau intreaga locuinta cu ajutorul unui termosemineu, prin calorifere sau pardoseala.

In acest caz ai la alegere 2 dispozitive termice:

termosemineul clasic, incastrat in perete
termosemineu tip soba, de sine statator

Iata mai jos caracteristicile si modul de functionare a fiecaruia.

 

1. Termosemineul clasic

 

Termosemineul simplu incorporat, care necesita instalare/constructie, actioneaza ca o centrala pe lemne, beneficiind de contributia unui boiler sau a unui rezervor tampon in procesul de incalzire a apei pentru calorifere si/sau pardoseala.

Încălzește-ți întreaga casă sau doar câteva camere cu ajutorul unui șemineu

Avantajul major al acestui tip de termosemineu este ca nu mai necesita o zona tehnica separata pentru amplasare, oferind posibilitatea de a fi integrat in living sau in sufragerie, astfel incat estetica flacarii sa fie parte din decorul casei. In plus, pierderile de caldura raman in interiorul locuintei.

Astfel, nu exista pierderi de caldura, deoarece caldura eliberata prin grilele de aerisire sau prin sticla ramane in casa, inclusiv in camera in care este amplasat termosemineul si in celelalte incaperi.

Tipuri de termoseminee
Pe piata poti gasi optiuni simple de seminee incorporabile, extrem de durabile, cu usi din fonta, sau exista seminee captusite cu material refractar in interior, ceea ce duce la o ardere mai completa si o sticla mai curata, cu depuneri sau funingine mai reduse.

Ele vin intr-o varietate de modele, intr-o gama larga de dimensiuni, potrivite pentru diferite stiluri de locuinte. Dupa finalizarea constructiei unui astfel de semineu, inclusiv instalarea acestuia, acesta arata ca un semineu obisnuit, clasic pe lemne.

Modelele se mai impart in cateva categorii datorita structurii lor. Asadar, poti gasi:

● termoseminee cu sticla pe 2 laturi (adica o sticla frontala si una laterala stanga/dreapta);
● cu sistem de deschidere verticala a usii;
● modele tip tunel cu 2 fete paralele din sticla, prin care se poate observa focul din doua incaperi concomitent (mai multe incaperi);

Gama este la fel de larga ca la semineele obisnuite, insa nu exista variante cu mai mult de 2 laturi de sticla la un termosemineu, pentru ca nu ar mai exista peretii de apa necesari pentru schimbul de caldura prin acest sistem.

E posibil ca pretul sa fie mai mare in in utilizarea acestui sistem, in comparatie cu cel in care distributia se face cu aer cald, insa principalul beneficiu este confortul. Constructia unui semineu de tip centrala si conectarea acestuia la sistemul de incalzire prin pardosea sau calorifere iti ofera posibilitatea unui control termic precis. De exemplu, poate fi instalat un termostat in fiecare camera, daca este necesar, astfel incat temperatura sa poata fi reglata separat

Încălzește-ți întreaga casă sau doar câteva camere cu ajutorul unui șemineu

Majoritatea celor care aleg un astfel de sistem sunt proprietarii de cabane, pensiuni sau case la munte, unde accesul la gaz este imposibil. In acest fel, cu un tanc de apa (puffer) in care se stocheaza surprusul de energie, se poate face face focul in timpul zilei, si vei avea autonomie pe timpul noptii.

 

Puterea nominala a unui termosemineu clasic

 

In cazul unui termosemineu, puterea nominala poate varia intre 8 si 30 kW pentru varianta simpla, care nu este echipata si include doar camera de ardere, sistemul tur-retur si serpentina de siguranta montata pe acesta. Pentru aceasta varianta, toate accesoriile necesare pentru functionare si automatizare trebuie achizitionate separat de catre echipa care efectueaza instalarea si punerea in functiune.

In cazul variantelor de mare putere, cu o putere nominala intre 25 si 35 kW, acestea sunt dotate cu componentele necesare pentru instalare. Pentru aceste modele, este suficient sa se conecteze sistemul tur-retur, apa curenta pentru serpentinele de siguranta si canalizarea pentru supapele de presiune si evacuarea de la serpentinele de siguranta, deoarece aceste modele avansate includ toata automatizarea si echipamentul hidraulic necesar pentru functionare.

Încălzește-ți întreaga casă sau doar câteva camere cu ajutorul unui șemineu

2. Soba de tip centrala (cu apa)

 

Reprezinta o optiune alternativa la semineul traditional. Astfel de sobe din fonta de tip centrala, similare celor incorporabile mentionate anterior, pot fi conectate la radiatoare/pardoseala pentru a incalzi mai multe incaperi (nu este posibil sa incalzeasca intreaga casa, ci doar 2 - maxim 3 incaperi + camera in care este amplasata), dar numai intr-un sistem deschis de functionare.

Un beneficiu important al unui astfel de dispozitiv consta in economisirea spatiului si a banilor. Aceasta soba pe lemne nu necesita incorporare, fiind o sursa independenta. Astfel, costurile cu manopera sunt semnificativ reduse, deoarece nu mai este nevoie de constructii sau finisaje complexe, ci doar de conectarea la cosul de fum. In mod automat, costurile sunt mult mai reduse, iar o soba pe apa devine mult mai accesibila decat un semineu de tip centrala.

Încălzește-ți întreaga casă sau doar câteva camere cu ajutorul unui șemineu

Performanta unei sobe tip centrala

Aceasta soba are un design atragator si ofera specificatii de inalta calitate, avand performante ridicate. Poate incalzi singura suprafete cuprinse intre 80–110 mp sau poate contribui semnificativ la incalzirea unor suprafete mai mari atunci cand este conectata in paralel cu o alta sursa principala de caldura. Bazinul de apa la aceste modele este amplasat in partea din spate si se conecteaza intr-un circuit deschis.

 

B. Incalzirea prin distributie de aer cald prin tubulatura

 

Aceasta alternativa se dovedeste mult mai avantajoasa din punct de vedere financiar comparativ cu metoda traditionala de incalzire cu radiatoare alimentate cu apa, mentionata anterior in acest articol. De asemenea, permite incalzirea mai multor incaperi sau chiar a intregii locuinte in unele situatii specifice, inclusiv intreaga casa, desi acest lucru este mai putin obisnuit.

Pentru a implementa un sistem de acest fel, ar fi ideal ca semineul sa fie pozitionat central in interiorul locuintei, astfel incat traseul de distributie sa se extinda catre toate incaperile. Este extrem de dificil sa realizezi distributia aerului cald atunci cand semineul este amplasat intr-un colt al casei sau intr-un spatiu mai retras, deoarece acest lucru poate duce la un disconfort provocat de variatiile mari de temperatura dintre camere.

Este necesara constructia unei structuri similare cu cea utilizata in cazul semineelor traditionale, in care sa fie integrata tubulatura. Astfel, o soba statica nu poate realiza acest tip de distributie, deoarece nu implica un proces de constructie sau finisaj. Este evident ca un semineu construit in acest mod va prezenta aspectul unui semineu clasic, cu finisaje obisnuite, insa va indeplini functia de distributie in interior, in spatele aspectului vizibil, intr-o maniera estetica.

Încălzește-ți întreaga casă sau doar câteva camere cu ajutorul unui șemineu

Modalitatile de distributie a aerului cald prin tubulaturi

 

De pe focarele special concepute in acest sens, cu ventilator pe ele – pentru incaperi la distante apropiate fata de semineu.
Variante compacte ale focarelor cu ventilator, cum ar fi modelele AK75, AK80, AK90 și AK95, oferă o modalitate eficientă de distribuție a căldurii, folosind un sistem de circulație forțată a aerului. Acestea sunt dotate cu două ventilatoare încorporate, care ajută la recircularea aerului de convectie. Deși similare în funcții, aceste modele se diferențiază în principal prin dimensiuni. Ele sunt caracterizate de un randament crescut, ceea ce se traduce într-un consum mai redus de lemne, în producerea minimă de cenușă și în eficiența procesului de ardere. De asemenea, aceste focare sunt clasificate în clasa energetică A+ datorită specificațiilor tehnice excelente.

Cu ajutorul unui ventilator adaugat la un focar cu o putere calorica ceva mai mare – se poate folosi pentru un numar mai mare de incaperi sau incaperi aflate la distante mai mari fata de semineu

Incalzirea prin distributia de aer cald prin tubulaturi, cu ajutorul unui sistem de ventilatoare, reprezinta o solutie complexa. De obicei, ventilatorul este amplasat in pod si, atunci cand aerul cald urca prin tubulatura mai larga catre ventilator, acesta este activat de un termostat de control, distribuind caldura din pod catre fiecare incapere. In cazul in care se alege acest tip de sistem de incalzire, este important sa se asigure o comunicare adecvata intre incaperile in care se doreste incalzirea si locul de unde se extrage aerul cald, de exemplu printr-un semineu, prin intermediul unor grile de ventilare pe usi sau intre incaperi si printr-un traseu de retur al aerului.

Prin distributie/convectie naturala – se foloseste in incaparile imediat alaturate sau cele aflate la etaj, deasupra incaperii in care se afla semineul
Beneficiul principal al acestei abordari consta in faptul ca sursa de distributie a aerului cald in incaperi este independenta si nu depinde de niciun factor extern: nici de curent (asa cum se intampla in cazul sistemelor cu ventilator), nici de pompe (asa cum se intampla in cazul termosifonului traditional). De aceea, aceasta metoda este una dintre cele mai preferate optiuni pentru incalzire.

Alegerea celui mai potrivit mod de incalzire a intregii locuinte sau a mai multor incaperi depinde de nevoile individuale si de preferintele legate de distributia caldurii in timp. Nici noi, nici chiar cei mai experimentati meseriasi, nu putem determina care sistem de incalzire este cel mai potrivit pentru o locuinta. Doar clientul poate lua aceasta decizie in functie de nevoile, dorintele, nivelul de confort si particularitatile locuintei sau ale casei de vacanta.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
PEFOC.RO
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.